Fakta er at den 1. november 2014, træder det nye EU direktiv omkring Tyre Pressure Monitoring System (TPMS) i kraft for alle nyindregistrede biler.

 

Hvad er  TPMS?

Tyre Pressure Monitoring Systems (TPMS) er systemer integreret i køretøjet der hele tiden overvåger dæktrykket. Der er to forskellige systemer; det direkte system ( der måler dæktrykket ved hjælp af en sensor i hjulet (TPMS-ventil) og det indirekte system ( der måler ved hjælp af bilens ABS system, her finder ingen dæktrykskontrol sted). Et display inde i bilen informerer føreren hvis ét eller flere dæk mister dæktryk.

TPMS opfylder tre funktioner:

  • At forøge trafiksikkerhed
  • Du undgår øget brændstofforbrug på grund af forkert dæktryk
  • Forhindrer forøget dækslid forårsaget af for lavt dæktryk

Hvilke lovkrav skal tpms opfylde?

Generelt gælder følgende fra 1. november 2014 og frem: i henhold til EU-direktivet, skal alle nye biler være udstyret med TPMS fra bilproducenterne. Men EU-direktivet fastsætter ikke, hvilke dæktrykskontrolsystemer der bør anvendes. Tilladt er direkte, såvel som indirekte systemer, så længe de opfylder kravene og betingelserne i ECE-R 64. ECE-R 64 omhandler kun funktionalitet, men ikke om, hvorvidt en original- eller eftermarkedssensor skal anvendes.

Vigtigt: TPMS er en del af bilens sikkerhedssystem og derfor skal dette være funktionsdygtigt ved syn af køretøjet.

 

Hvad skal DU kigge efter når DU køber hjul?

Hvis dit køretøj allerede er udstyret med TPMS, så er det vigtigtat finde ud af, om det er et direkte eller indirekte system. I tilfælde af, at din bil er udstyret med et indirekte system, så kan du købe dine hjul som sædvanlig, da dette ikke vil påvirke dit TPMS.

Hvis det er med direkte TPMS system, så skal du kigge efter følgende, når du køber hjul:

1.. Er hjulet designet til at opfylde alle krav til montering af en TPMS sensor?

2.. På grund af den komplekse teknologi af TPMS, anbefaler vi at du bruger en forhandler der er uddannet til at montere og programmere TPMS. De har det relevante specialværktøj og programmeringsudstyr til montering af hjul med TMPS samt vedligeholdelse og være i stand til at hjælpe (f.eks. advarsel på displayet) professionelt med spørgsmål og problemer!

Kilde: Alcar Danmark

Pin It on Pinterest