vintedaek86

Den største opgørelse nogensinde foretaget af Dækimportørforeningen i uge 3 viser, at antallet af personbiler på vinterdæk igen i år er steget – til hele 86 procent.
De danske personbils bilister kan umuligt tage fejl – vinterdæk om vinteren er det rigtige valg.

Dækimportørforeningen foretager to gange årligt en optælling af, hvor mange biler der er udstyret med de korrekte dæk til årstiden – vinterdæk om vinteren og sommerdæk om sommeren.

Uge 3 i år var ingen undtagelse, og alle resurser var sat ind for at foretage den største optælling nogensinde. Normalt ses der på ca. 3.000 biler på 30 forskellige steder i Danmark, typisk store parkeringspladser ved indkøbscentre, togstationer og pendlerpladser. I årets første optælling blev der optalt mere end dobbelt så mange biler, helt nøjagtigt 6.794 på 49 forskellige steder. Dette antal svarer til 0,31 % af den samlede personbils vognpark, som ved udgangen af 2012 var på 2.225.000 biler. 86 procent af de optalte biler havde vinterdæk på – det rigtige valg til føret.

Over 300.000 på sommerdæk i vinterføre – værst i Østdanmark

14 procent på sommerdæk i vinterføre ikke lyder så slemt, men denne andel udgør alligevel 305.000 biler, når tallet gøres op i forhold til vognparken. Med det føre der var i forrige uge, burde disse biler i henhold til Trafikstyrelsens og Rådet for Sikker Trafiks rådgivning slet ikke have været på gaden. Rådet derfra er nemlig at lade bilen stå hjemme, hvis den ikke er udstyret med vinterdæk. Desværre kunne Dækimportørernes folk konstatere, at alt for mange stadig overhører dette råd og tilsidesætter egen og andres sikkerhed i trafikken.

På trods af, at der er stigning i antallet af biler på vinterdæk både i øst og vest, så er andelen af biler på vinterdæk stadig størst i det jyske, faktisk hele 89 procent. Om dette skyldes et større behov for mobilitet i egen bil eller om det er et udtryk for, at jyderne tænker mere på trafiksikkerhed end sjællænderne, kan man jo kun gisne om. Det ville dog være dejligt at se så flot et resultat over hele landet.

Varevogn, busser og lastbiler følger ikke med

Desværre er billedet og udviklingen ikke ligeså god, når der ses på erhvervskøretøjerne. Tidligere opgørelse fra Dækimportørforeningen har vist, at kun 62 procent af varebilerne var udstyret med vinterdæk. Med de udmeldinger der har været i forskellige medier, har dette ikke ændret sig til det bedre, og igen i år har der været masser af tilfælde, hvor lastbiler og busser er kørt fast eller har stået på tværs af kørebanerne. Netop disse køretøjer skal jo være mobile hele året rundt og ad frivillighedens vej lader det ikke til, at andelen af vinterdæk stiger. Opfordringen må derfor være at se på en lovgivning, så også denne gruppe af køretøjer medvirker til at øge trafiksikkerheden og mobiliteten i samfundet.

. . . . . . . . . 

Fakta om vinterdæk:

Kortere bremselænge på sne- og isglat vej
Når der er tale om bremselængder på sneglat og isglat vej, er forskellene mellem sommer- og vinterdæk markant større til vinterdækkenes fordel, hvor bremselængde typisk måles til et sted mellem 30 og 40 meter kortere med vinterdæk, end når bilerne er udstyret med sommerdæk.

Hertil skal med i betragtningen, at der her er tale om en dræbende forskel: Når en bil med vinterdæk står stille efter 65 meters opbremsning med en indgangsfart på 70 km/t, fortsætter bilen med sommerdæk stadig forbi med op til 40 km/t. Målinger viser, at der ikke skal mere end cirka 30 km/t til at dræbe et menneske i sammenstød med en bil.

SIKKERHED på vintervej med vinterdæk:
Bedre bremseegenskaber.
Bedre styreegenskaber og retningsstabilitet.
Bedre udbytte af den moderne bils mange tekniske sikkerhedsanordninger (ABS, ESP, antispin,etc.), hvilket kun opnås optimalt med de korrekte dæk for årstiden.

MOBILITET på vintervej med vinterdæk:
Bedre trækkraft ved igangsætning.
Bedre fremkommelighed på sne og is.
Bedre trafikafvikling og dermed nedsættelse af Co2 udslip ved mere flydende kørsel, lettere og hurtigere igangsætning. Forbedret kørekomfort og tillid.
Fri bevægelighed mellem nabolandene, Sverige og Tyskland, hvor der er lovkrav om vinterdæk hhv. periodebestemt og efter føre samt på ture til en lang række andre lande i Europa.

. . . . . . . . . 

Denne pressemeddelelse er udsendt på vegne af Dækimportørforeningen.

Pin It on Pinterest